Gå till huvudinnehåll

2021-11-15

En språngbräda ut i arbetslivet

Örebro Karriär

LIA-praktikanter står i en trappa.

Det blir en språngbräda ut i arbetslivet eller ­– många gånger – en direktbiljett till en fast anställning. I flera år har vi på Castellum tagit emot lärlingar och praktikanter. Om vi kommer fortsätta med det? Utan tvekan.

Hållbarhet är A och O för Castellum. Vi tror på att som företag ta ansvar och skapa inte bara ekonomisk och ekologisk hållbarhet utan även social hållbarhet. Och en del i det arbetet är att ta emot praktikanter och lärlingar. Att helt enkelt låta personer lära sig jobbet på jobbet.

– Vi är så pass stora att vi ska ha muskler för att kunna hjälpa till. Ju större man är desto bättre behöver man vara på sådana här saker, menar Roger Seger, chef för teknisk förvaltning på Castellum.

LIA-praktikanter utomhus.

En möjlighet att bidra

Castellum har ett samarbete med utbildningsföretaget Hermods där flertalet av de lärlingar vi tar emot studerar. Sedan ett par år tillbaka sitter Roger Seger dessutom med i ledningsgruppen för driftteknikerutbildningen.

– Det är en möjlighet för oss att vara med och påverka vad eleverna läser, vilka studiebesök som görs och vad man ska fokusera på med tanke på vad branschen behöver framåt. Och en möjlighet att bidra med expertis såklart. Handlar det om ventilation, ja då kommer någon i ledningsgruppen på besök och har en lektion om det, förklarar han.

”Lär mig av dem som kan”

Två av de som har gått på Hermods är Jane Velke och Tomas Blyckert. Tomas var färdig med att sälja godis och Jane hade arbetat i butik under många år när hon under en föräldraledighet bestämde sig för att göra något annat.

Jane och Tomas bredvid varandra.

– Några tjejkompisar tipsade om utbildningen till drift- och fastighetstekniker. Och nu har min lärlingsperiod precis börjat som fastighetsansvarig här. Och det är verkligen toppen. Jag får en chans att komma in i företaget och lära mig av dem som kan.

Tomas Blyckert är också fastighetsansvarig, han blev anställd för bara några veckor sedan.

– Utan Hermods hade jag aldrig börjat som fastighetstekniker, jag var verkligen färdig med mitt förra jobb, berättar han.

”Roligt och lärorikt!”

Även Alexander Landén och Per Johansson är idag fast anställda på Castellum.

Alexander och Per bredvid varandra.

– Jag hade praktik här när jag gick VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Efter det fick jag sommarjobb, sedan ett lärlingskontrakt och nu är jag anställd, berättar Alexander.

Hur var lärlingsperioden?

– Otroligt rolig och lärorik! Jag fick lära mig mycket än jag trodde. Som rörmokare trodde jag inte att jag skulle få lära mig så mycket om el, energi och ventilation.

Per Johansson, som läste till drifttekniker på universitetet och idag är anställd som teknisk förvaltare, håller med.

– Som lärling får du ta mycket eget ansvar samtidigt som du har folk att fråga och ta hjälp av. Och det är ju först då, när du blir inkastad i verkligheten, som du vet om det är något för dig.

Alexander Boström läser till fastighetsförvaltare i Göteborg och för honom har LIA-perioden (lärande i arbete, reds.anm.) precis börjat.

Porträttbild av Alexander.

– Det här är en fantastisk möjlighet. I skolan får du verktygen, här lär du dig hur uppgiften ska lösas på riktigt, menar han.

En självklarhet

Flera av de praktikanter och lärlingar som Castellum tagit emot har också blivit anställda på företaget. Och slutar det inte med en anställning, ja då kan det vara en språngbräda för att komma vidare tack vare nära kontakt med entreprenörer och hyresgäster, menar Roger.

– För oss är det självklart att vara delaktiga på det sättet. Just nu lär vi upp drifttekniker och tekniska förvaltare, en tänkbar utveckling skulle kunna vara att även lära upp projektledare.

Mer att läsa

Läs artikeln

2023-12-13

”Jag längtar till jobbet!”

2022-02-18

Säg hej till Alexander!

2021-05-13

Gratis mensskydd? Självklart!

2024-03-01

Byggnation av Citylinjen påverkar framkomligheten vid våra fastigheter

Visa liknande artiklar