Gå till huvudinnehåll

2022-09-25 | 12:45

Extra glada och stolta

Örebro Korsningen Hållbarhet

Kvällsbild på fastigheten.

Nu har Castellum fått sin första NollCO2 certifiering, för den klimatneutrala träbyggnaden Kvarteret Korsningen i Örebro. Hurra!

Foto: Anders Boberg

Kvarteret Korsningen är helt byggt i trä och att bygga en stomme i trä innebär att utsläppen blir omkring 40 procent lägre jämfört med traditionell konstruktion. Castellum har alltid som krav vid nybyggnation av kontorshus att uppnå certifieringen Miljöbyggnad Guld och nu har vi alltså även fått certifiering NollCO2 av Sweden Green Building Council som delar ut Sveriges ledande miljöcertifieringar för byggnader.

Nettonoll klimatpåverkan

Vad betyder certifieringen då? Jo, att byggnaden har nettonoll klimatpåverkan under byggnadens livstid. Klimatskulden som genererades under uppförandet kommer kompenseras genom att till exempel minska resursanvändning i befintligt fastighetsbestånd.
– NollCO2 certifieringen har varit ett mål hela byggnationstiden så vi är jätteglada och stolta för att vi har fått denna utmärkelse. Detta är ett kvitto på att vi ligger i framkant när det gäller hållbarhet och miljöpåverkan i våra byggnationer, säger Erik Nilsson, projektledare Castellum AB.

Interiörbild från Korsningen.

Foto: Alexander von Sydow

Ett fåtal i Sverige

Kvarteret Korsningen, som nu är färdigbyggt, är sju våningar högt och omfattar 6 900 kvadratmeter kontorsyta. På fastighetens tak har det även installerats solceller som försörjer byggnaden med energi och ger ett överskott av förnybar energi som kan användas av fler.

Det här är den första NollCO2 certifieringen inom Castellums bestånd och det finns bara ett fåtal fastigheter i Sverige som har certifieringen. Vilket såklart gör oss extra glada och stolta!

Läs mer!

Läs mer om trenden att bygga i trä

Mer att läsa

2022-11-24

SVT på besök i Korsningen

2022-02-18

Dubbelt guld till Örebro

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi