Gå till huvudinnehåll

2023-03-15 | 09:18

Färg, form och lampor lyser upp Lilla Bommen

Lilla Bommen Göteborg

Byggställning med lampinstallation i olika färger

På Lilla Bommen händer det grejer. I höstas vankades invigningsfest för en ny park på området som utvecklades för att skapa en plats för möte, inspiration och återhämtning mitt bland huskropparna. Nu har ytterligare ett steg tagits mot att göra platsen ännu mer inbjudande – en dynamisk ljusinstallation är upptänd.

En kall och vintrig marsmorgon bjöds det på frukost på Lilla Bommen för att fira det nya konstverket. 

”Ljusinstallationen är ett kreativt sätt att både sätta en lekfull prägel på området och samtidigt skapa större trygghet under dygnets mörkare timmar”, säger Karin Kisker, Affärsutvecklare på Castellum.

Den nya ljuspaviljongen är precis som innergården ett gemensamt projekt mellan de tre fastighetsägarna Castellum, Platzer och Vasakronan. Här satsas det rejält för att göra området extra trivsamt, tryggt och sätta färg och ljus i centrum. De inspirerande och lekfulla influenser som återfinns i parken är medtagna även i detta projekt, och ljuspaviljongen är uppbyggd på en byggställning för att skapa en speciell rumslighet. Här möts en rustik och industriell grund med ljusets inbjudande och mjuka strålar.

Visionsbild av ljusinstallationen

”Paviljongen kommer att lysa upp dygnets mörkaste timmar, och är samtidigt utformad för att ha så låg energiförbrukning som möjligt. Det är viktigt att hitta lösningar för att både få folk att känna sig trygga, men även bli positivt överraskade av en inspirerande installation som denna”, tillägger Karin.

Med hela 15 kubikmeter ljus, 1000 individuella ljuspixlar och en ständig förändring i färg, form och hastighet, skapar installationen ett interaktivt element på Lilla Bommen både under tidiga morgnar och sena kvällar. Idén bakom byggställningen kommer från Lisa C Marx, trädgårdsingenjör, och ljusdelen är gjord av ljusdesignern Hampus Simmons som även vidareutvecklat konceptet och gjort det hela till verklighet.

 

💚 15 kubikmeter ljus

💚 1000 individuella ljuspixlar

💚 I ständig rörelse med olika färg, form och tempo

💚 Trygghetsskapande

💚 Utformad för att ha så låg elförbrukning som möjligt

 

Trygghetsarbetet på Lilla Bommen blev även förra året omcertifierat av Purple Flag ”för ett fortsatt långsiktigt utvecklingsarbete som syftar till ett tryggt, säkert, välkomnande samt upplevelserikt kvälls- och nattliv”.

Läs mer om certifieringen av Purple Flag här.

Mer att läsa

2022-10-27

Lilla Bommen lyser upp i höstmörkret – nu är området omcertifierat av Purple Flag!

2022-09-16

Playce – en dynamisk plats att längta till

2022-02-24

Affärerna blomstrar på Lilla Bommen

2022-02-23

Alltid tillgång till bil vid Lilla Bommen genom Volvo Car Mobility