Gå till huvudinnehåll

Här spolar vi med regnvatten

Hållbarhet Örebro Citypassagen

Illustration av installationen.

Regnvatten - en naturligt tillgång som tas tillvara på i Castellums fastighet Citypassagen - nämligen till spolning av toaletterna. Och nu är det äntligen dags för den årliga uppdateringen av den smarta installationen i Örebro! Att använda regnvatten till spolning har visat sig vara en riktigt lyckad lösning. Under föregående år användes nämligen regnvatten till hela 99 % av alla wc-spolningar och sedan installationen stod klar, 2019 , har 77% av alla wc-spolningar bestått av regnvatten och således enbart 23% av kommunalt vatten.

Hej Kennet! Kan du berätta hur det fungerar?

- Jo så här: regnvattnet samlas upp i brunnar på Citypassagens tak och leds sedan ner via en gemensam ledning till en tank i marken under uteserveringen. Därifrån förs vattnet vidare till en vattenledning till respektive wc. Enligt beräkningar samlas totalt 1 500 kubikmeter regnvatten in per år. Och visst är vi stolta, i en tid då det diskuteras mycket kring hur man ska lyckas minska vattenförbrukningen.

Gif-animation av kretsloppet.

Hurra för det! Men vad är det för fel på vanligt vatten?

- Här lyckas vi återanvända regnvatten istället för att använda livsmedel, vilket ju stadsvatten är. Ett par gånger har det hänt under de varmare månaderna att det blivit vattenbrist även här i Örebro. Då känns det extra bra att kunna bidra med tekniska lösningar för att hjälpa till.

Smart! Men hur funkar det nu på vintern, kan man spola med snö och is?

- Snön och isen smälter ju förr eller senare och då kan man spola även med det vattnet. Oftast smälter det ganska fort, och då kommer systemet snabbt igång igen!

Wow! Varför är inte det här vanligare på fler ställen?

- Vi är faktiskt bland de första att lyckas med ett regnvattenspolningssystem i den här stora skalan. Vi har fått jättegod respons och får ofta frågor om studiebesök och mycket positiv uppmärksamhet.

Intresserad av att veta mer?

Kontakta Kennet för att veta mer kring den unika WC-spolningen på Citypassagen.

Kennet Ahlbom, telefon 0703 - 16 02 65

Mer att läsa

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”

2023-02-21

Hej hopp - vi leder laddligan!