Gå till huvudinnehåll

2023-03-02 | 12:42

Högkonjunktur - mitt i en kris?

Västerås

Varför satsar allt fler företag på större lokaler efter pandemin? Hur kommer det sig att Västerås och Uppsala har högkonjunktur mitt i en kris? Och vad är egentligen nyckeln till nöjda medarbetare? Säg hej till Mats Eriksson – ny vd för Castellum region Mälardalen!

– Hur länge jag har varit inom fastighetsbranschen? Oj. Sedan 1984! Det är konstigt det där, hur åren inte stämmer överens med min upplevda ålder.

Ny vd för Castellum Mälardalen, hur skulle du beskriva regionen?
– Som en region i medvind. Totalt sett, i landet och globalt, upplever vi en kris men både i Västerås och i Uppsala ser vi en peakande högkonjunktur.

På vilket sätt?
– I Västerås har vi flera företag som är topp tre i världen inom sin bransch. Som ABB, Hitachi och Northvolt till exempel. Samtliga jobbar med elektrifiering och det finns ju i dag inget land eller stad i världen som backar när det gäller elektrifiering. Efterfrågan är stor.

Visionsbild Finnslätten i Västerås.

Och i Uppsala?
– Ja, om Västerås är stark på elektrifieringen så är Uppsala stark på life science, alltså medicinsidan. Även om det är en global kris drar du inte ner på tillverkning av eller forskning kring medicin.

Bilden visar området Främre Boländerna i Uppsala, där Castellum både äger befintliga byggnader (gröna) och planerar för nya fastigheter (de lila) samt ska anlägga parkområden.

Starka branscher, starka kunder – vad vill hyresgästerna ha i dag?
– Självklart ändamålsenliga lokaler men också större lokaler, så här efter pandemin. Som arbetsgivare gör man i dag en massa saker för att medarbetarna ska vilja vara på plats på kontoret. Det kan handla om en större entré med plats för pingisbord eller ett mysig yta med till exempel en skön, stor hörnsoffa.

Man konkurrerar med hemmafåtöljen?
– Ja, verkligen så. Sedan är hållbara lokaler jätteviktigt, såklart. Saker som grön el och noggrann sopsortering står högt på agendan för många. Alla vill vara med och bidra.

Vilket är ditt viktigaste uppdrag som vd?
– Mitt allra viktigaste uppdrag är att medarbetarna fortsätter tycka att det är roligt att gå till jobbet, att de trivs.

Hur lyckas man med det?
– Det handlar om att ha kul på jobbet och att fira framgångar. Och – inte minst – att våga och att få testa nya saker. Jag vill till exempel att vi involverar fler medarbetare i de projekt vi har. Som nu med Vision Tunbytorp i Västerås. Alla som jobbar hos oss bor i stan och kan ge sin bild av vad området behöver. Det finns mycket kunskap och tankar att ta tillvara.

Som sagt – i branschen sedan 1984, vad är det med fastigheter som är så roligt?
– Det är så mycket! Bland annat det faktum att de alltid går att göra om dem, trots att man kanske till en början inte ser en lösning. De går att förvandla till kontor, bostäder eller handel.

Eftersom Castellum är en så pass stor aktör och har stora sammanhängande ytor kan vi också påverka stadsbilden på ett sätt som verkligen syns och det är något med det som kittlar. I Finnslätten är vi med och skapar ett högteknologiskt kluster, på Östermalm ett kontorskluster och så har vi hela Kopparlunden med sina kulturhistoriska fastigheter som utvecklas för fullt, fortsätter Mats.

Och nyligen blev ni ännu större när Kungsleden och Castellum gick samman?
– Ja precis. Det har varit extremt spännande och det känns verkligen som en lyckad sammanslagning. Vi lär oss av varandra och tar det bästa av varandra. Och snart, här under våren, är det dags att flytta ihop i gemensamma lokaler. Det ser jag fram emot!

Mer att läsa

2023-03-28

”Jag är helt övertygad om att det går att se i ett färdigställt projekt om det skett en god samverkan eller inte”

2023-03-02

”Vi ska bygga världens grönaste batteri”

2022-12-07

Nya MAX-restaurangen i ett superbra läge på Tunbytorp

2022-12-05

Svenska Takelement - en framgångssaga om tre systrar och pappas uppfinning