Nu har Castellum tagit krafttag för att spara energi i en av de nyligen förvärvade fastigheterna Dockan 9 på Västra Esplanaden. – Vi har tagit ett helhetsgrepp för att spara energi i huset, det har varit ett omfattande arbete, berättar fastighetsansvarig Camilla Karlsson.

Här, på Västra Esplanaden 9 i Växjö, huserar en mängd hyresgäster med inriktning hälsa och service. Huset, som byggdes på 1970-talet, har nu fått sig en rejäl uppgradering. Undercentralen och ventilationsaggregaten har bytts ut och huset har även försetts med ett helt nytt styrsystem.
– Tack vare det nya styrsystemet blir huset mer intelligent. Nu kan vi till exempel styra ventilation, trappbelysning och undercentraler på distans. På så sätt blir det mer energieffektivt, förklarar Camilla Karlsson och fortsätter:
– Och om det händer något, om till exempel ett ventilationsaggregat stannar, ja då upptäcker vi felet innan hyresgästen ringer och felanmäler.

Vilka är vinsterna med nya undercentralen och ventilationsaggregaten?

– Den nya undercentralen har betydligt effektivare pumpar vilket ger en mycket bättre verkningsgrad på den värme vi plockar in. Pumparna är tryckstyrda och energiåtgången minskar dramatiskt. Och när det gäller ventilationsaggregaten så byter vi till ett aggregat med roterande växlar vilket bidrar med bättre värmeåtervinning. Det ger en besparing på 30 procent när det gäller energianvändningen, berättar Camilla Karlsson