Gå till huvudinnehåll

2024-02-20

Mikaels LIA-period ledde till en timanställning

Växjö Karriär

Efter drygt 30 år som chef och ledare i olika organisationer valde Mikael Ljunggren att skola om sig till fastighetsförvaltare. Fem terminer på Yrkeshögskolan i Linköping senare har han nu tagit examen och arbetar som biträdande teknisk förvaltare på Castellum.

Mikael Ljunggren har en lång yrkesbakgrund med blandade erfarenheter bakom sig. Han har bland annat arbetat i bygg-och anläggningsbranschen, inom tillverkande industri och offentlig förvaltning. Under pandemin blev han plötsligt varslad från sin tidigare arbetsplats och valde då att ta chansen att börja studera.
"Jag hade funderat på att plugga i säkert 10 år, men inte riktigt vågat. Man har ju sitt jobb och sin vardag som ska rulla på, men när jag blev arbetslös kändes det som att steget blev lite kortare", berättar Mikael.

Han sökte in till Yrkeshögskolan i Linköping och påbörjade en distansutbildning inom fastighetsförvaltning. Att det blev fokus på just fastigheter var ingen slump – Mikael har alltid haft ett intresse för fastigheter och i flera av hans tidigare roller har han haft någon form av fastighetsansvar eller arbetat med projekt där fastigheter har varit involverat. Dessutom har han renoverat ett par hus själv.

Lärande i arbete på Castellum

Utbildningen hade tre inslag av det som kallas för lärande i arbete (LIA), vilket innebär att delar av utbildningen är förlagd till en arbetsplats.
"Jag valde att göra min första LIA-period på Castellum eftersom de presenterade ett projektarbete som jag tyckte lät intressant. Jag fick en bra känsla direkt när jag var på kontoret i Växjö och träffade personalen för första gången".

LIA-perioden pågick i tio veckor och därefter blev Mikael erbjuden en timanställning för att kunna slutföra det projekt han påbörjat. Han spenderade även de två följande LIA-perioderna på Castellum, vilka efterföljdes av en fortsatt timanställning.
"Jag trivs väldigt bra med både mina kollegor och arbetsuppgifter. Jag kände mig väldigt välkommen redan från början – det fanns en öppenhet och vänlig inställning från dag ett och då är det ju lätt att trivas. Här är alla åsikter lika mycket värda och man respekterar varandra", säger Mikael.

Värdefullt för både studenter och företag

Att lärande i arbete är ett återkommande inslag i utbildningen håller Mikael högt.
"LIA är en betydande del av den här formen av utbildning. Att komma ut till ett företag och få se hur något fungerar i praktiken är något helt annat än att plugga samma sak teoretiskt. Man får vara med på allt som händer – högt och lågt – och får samtidigt en bra inblick i sitt framtida yrke. Det finns även mycket att tjäna på för företagens del – jag har bland annat fått höra att det har varit väldigt värdefullt att någon kommer in med nya friska ögon".

Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum i Växjö, håller med Mikael.
"Att ta in praktikanter och LIA ska vara en win-win. På Castellum är vi ett tight team och väldigt transparenta, så man får stor insyn i verksamheten och hur vi arbetar. Vi hjälper LIAn på vägen i sin utbildning, men sen är vi alltid nyfikna och vill ha input när någon kommer utifrån, då man ser och tänker olika. I Mikaels fall har vi fått ett stort utbyte, både i det han utfört och som bollplank. Det är extra roligt att vi efter avslutad LIA har kunnat fortsätta ta in Mikael på timmar i olika uppdrag. Det hade vi nog inte velat lägga på en extern, då man måste kunna systemen och veta hur vi vill ha det, men även att vi måste lita 100 procent på den vi släpper in i våra system. En riktig win-win helt enkelt", avslutar Jenny.  

Vinna med brunt uppsatt hår och grå kavaj
Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum i Växjö

Mer att läsa

Läs artikeln

2023-10-09

Livet som Drifttekniker och deltidsbrandman

2023-02-21

”Att få följa hyresgästerna – det gillar jag”

2024-03-01

Nya matavfallslagen - så gör du!

2024-02-28

Castellums engagemang för ungas drömmar med My Dream Now

Visa liknande artiklar