Gå till huvudinnehåll

2023-02-21 | 13:10

Morgondagens Linköping – ”En myllrande stad”

Linköping Samhällsengagemang

Närbild på kvinna med långt brunt hår och röd kavaj

"Det finns en unik framåtanda i Linköping, en vilja att ta sig framåt. Det är en modig stad! Det säger Jessica Stille Törnqvist, ny vd för City Samverkan. Här berättar hon om planerna för city och om det Linköping hon ser framför sig."

"På vilket sätt den är modig? Jo, men man välkomnar ny teknik, nya innovationer – allt det som krävs för att kliva in i framtiden. Det finns en entreprenöriell och prestigelös anda."

Vi på Castellum har många hyresgäster i city, butiker och restauranger till exempel. Och vårt hjärtat klappar såklart för ett rikt cityliv. Vad vill du och City Samverkan göra för Linköping?
"Vi kommer driva utvecklingsfrågor som gagnar innerstaden både idag och framåt. Vi vill göra innerstande mer levande och attraktiv och se till att den fortsätter vara det, även om 30 år."

Hur ser man till att en stad är attraktiv, även om 30 år?
"Ja, nu får jag allt ta fram spåkulan (skratt)! Jag tänker så här – de platser där människor trivs är också de platser som kommer att överleva. Eftersom vi ofta trivs tillsammans med andra människor behöver vi skapa förutsättningar för fler sådana platser."
"Tittar vi på hur Linköping ser ut i dag så finns det utrymme att bygga in mer. Vi kan bygga in fler bostäder, fler verksamheter som inte är traditionell handel, ja helt enkelt göra en förtätning av platser där människor kan bo och vistas. Har vi fler som bor i innerstaden har vi också en jättefördel jämfört med sovande städer."

Och då är det inte bara shopping som gäller?
"Nej precis. Shoppingen i dag är inte lika ofta den enda anledningen till att du är på stan. Dragningskraften är snarare upplevelsen som konserten, restaurangbesöket eller fikastunden med vännerna. Och då, när du gör det, passar du på att köpa med dig den där blombuketten på väg hem. En stadskärna som enbart består av butiker har svårare att locka i dag."

En stor förändring?
"Ja och det är lätt att vara sentimental, att vilja ha det som det var för tio år sedan. Men det har skett en jätteförändring i våra köpvanor och mönster. Vi behöver skapa mervärde för våra kunder och erbjuda en riktigt hög servicenivå. Vi är alla en del av besökarens totala upplevelse av platsen. Den livsvänliga och hållbara staden skapar vi tillsammans."

Och när du säger hållbar stad…
"… så tänker jag mycket på det cirkulära. Vi människor vill inte längre bara konsumera, vi vill också laga och byta saker, leva hållbart. Den typen av tjänster och service ser vi ökar och inom flera segment."

Vilket Linköping ser du framför dig?
"Jag ser ett myllrande Linköping med fler människor i rörelse och jag ser den där tillgängliga mötesplatsen, ett inkluderande vardagsrum för alla som vill. Citykärnan är och kommer definitivt vara ansiktet utåt för Linköping."

Mer att läsa

2023-10-10

”Ett kul och varierande jobb”

2023-10-10

”Ett optimalt ställe att öppna på”

2023-10-10

”Det är i lunchkön det händer”

2023-10-10

Trenden i Linköping tydlig: Nu vill vi tillbaka till kontoret