En digital bikupa? Javisst. I anslutning till vårt utomhuskontor i Företagsstaden I11 i Växjö står numera en uppkopplad bikupa. Allt för att bidra till forskning och för att bygga starka bisamhällen.

Det är HSB Living Lab och TietoEVRY som har startat projektet med uppkopplade bikupor och nu har fyra bikupor på olika orter i Sverige anslutits till ett nätverk, varav en hos oss på Castellum.

Minskar världen över

Att bin är viktiga för våra växter känner du kanske till. Bin sköter en stor del av pollineringen av våra växter och grödor och är betydelsefulla för hela ekosystemet. Samtidigt minskar antalet bin drastiskt världen över. Genom att digitalisera bikupan kan man med hjälp av sensorer och smart teknik samla data som temperatur, vikt, lufttryck och luftfuktighet samt mängden bin och honung. Biodlare får på så sätt bättre koll på sina bisamhällen, det blir tydligare hur bisamhället mår och fungerar och förutsättningarna för att rädda arten blir bättre.

”Första digitala bikupan”

HSB och TietoEVRY hoppas att satsningen ska sprida kunskap om biodling och väcka engagemang för att värna den biologiska mångfalden.

– Det är ett mycket spännande projekt som går helt i linje med Castellums omfattande hållbarhetsarbete. Bikupor förekommer redan idag på ett flertal orter hos oss som en ekosystemtjänst men detta blir den första digitala kupan, berättar Jenny Rungegård, affärsområdeschef vid Castellum i Växjö.

Bikupan i Växjö har hittills levererat runt 20 kilo honung och är placerad i anslutning till Castellums utomhuskontor WorkOUT. Det är en så kallad trågkupa som skyddar elektroniken på ett bra sätt. Och när det gäller skötseln av bikupan tar vi hjälp av Växjöortens biodlarförening.

Vill du veta mer?

I videon nedan hälsar vi på hos våra bin på taket på vår fastighet Eminent i Malmö. Vill du veta mer om vår digitala bikupa i Växjö eller kanske ta dig en titt? Hör av dig till vår affärsområdeschef Jenny Rungegård på 072-2292244.