Gå till huvudinnehåll

2023-12-08

Vår bössa till Musikhjälpen 2023 – Artisans Curated x Castellum

Växjö Samhällsengagemang

Det senaste året har konstnärerna Johanna Elbe och Jessica Granlund ställt ut sin konst i Castellums lokaler vid flera tillfällen. Nu tar samarbetet en ny form genom en gemensam bössa till årets upplaga av Musikhjälpen med utlottning av konstnärernas originalverk.

2022 startade Johanna Elbe och Jessica Granlund initiativet Artisans Curated med syftet att samla konstnärer och kreatörer under ett paraply.
"Vi vill kurera det som handen har skapat genom konstinstallationer och utställningar. Det finns en tanke och ett hjärta bakom allt vi gör, men sedan kan tematiken komma att variera från gång till gång", berättar Jessica.

De senaste åren har hon ställt ut sina verk på en rad platser, såväl i Sverige som internationellt, bland annat i Höganäs, Göteborg, Luxemburg, Paris, Monaco, Marbella och Madrid. Hon använder de omkringliggande småländska skogarna som den främsta inspirationskällan i sin konstprocess.
"På mina promenader inspireras jag av skogens mönster, texturer och former och tar med mig intrycken därifrån till ateljén. Jag är intresserad av de taktila upplevelserna av skogen och vill närma mig dessa i mina verk."

Johanna Elbe har nyligen avslutat en utställning i Paris på Carrousel du Louvre. Hennes verk har även ställts ut i Monaco, Milano, Madrid, Paris, Fuerteventura, Stockholm, Malmö och Rom de senaste åren. Lokalt har man kunnat möta hennes konst på Växjö konsthall och Smålands museum under Växjö konstrunda. Hennes skapande sker intuitivt, med strävan efter det avskalade och enkla.
"För mig handlar det mer om att kommunicera det jag känner än det jag ser. Konsten är som en känslomässig resa som går djupare än representationen av det fysiska föremålet. Ett försök att fånga essensen och en känsla bortom det visuella", säger Johanna.

Utställningar i Castellums lokaler

Under hela maj i år ställde Artisans Curated ut konstinstallationen “Essence of Nature” i World Trade Center i Växjö. Där fick naturen flytta in i byggnaden på olika sätt genom konst, artefakter och stämningar.
"Vi kurerade konstinstallationen på plats och fick stor konstnärlig frihet av Castellum, så det var en väldigt lustfylld process. Vi rörde oss från foajén och upp genom trapphuset, vilket var väldigt uppskattat av byggnadens besökare", säger Jessica.

I slutet av september flyttade även Johanna och Jessica in delar av sina verk i skyltfönstren i en ledig lokal på Kungsgatan 5.

"Det är en utställning som vi har byggt upp successivt och som redan har hunnit byta skepnad. Sex av Johannas alster har till exempel hängt på Louvren, vilket gör att vissa konstverk flyttar in och andra flyttar ut", berättar Jessica.

"Det blir verkligen en levande utställning. När något blir statiskt är det inte längre intressant för betraktaren och folk slutar lägga märke till det", instämmer Johanna.

Samarbetar kring Musikhjälpen

Nu har Artisans Curated och Castellum startat en gemensam bössa till förmån för Musikhjälpens viktiga arbete med att bekämpa hunger runt om i världen. Bössan heter Castellum x Artisans Curated.
"Vi har haft ett fint samarbete under året och eftersom utställningen kommer att vara på plats under den veckan Musikhjälpen äger rum känns det som ett naturligt samarbete och ett bra avslut på detta år tillsammans. Lokalens läge gör att vi befinner oss i hjärtat av staden med första parkett till Musikhjälpens glasbur", säger Annie Börjesson, uthyrningskoordinator på Castellum.

Lottar ut originalverk

I samband med bössan lottar Jessica och Johanna ut varsitt konstverk till ett totalt värde av 25 000 kr. Jessica lottar ut skulptural papperskonst på canvas i ett monokromt vitt uttryck som har ställts ut på Blå Hallen i Höganäs medan Johanna lottar ut stämningsfull akrylkonst på canvas, nyligen utställd på Louvren i Paris.
"Man kan välja att bara skänka pengar precis som vanligt, men de som önskar kan i samband med donationen även delta i vår tävling. Vill man delta i lotteriet fyller man i sina kontaktuppgifter i det formulär som vi länkar till från bössan", säger Johanna.

 

 

Dokument & filer

Insamlingsbössa Musikhjälpen 2023 (WEBBLÄNK)

Mer att läsa

Läs artikeln

2022-12-22

Ny detaljplan ger Castellum framtida möjlighet i Växjö city

2022-02-14

Vi ger dem verktyg och en tro på sig själva

2024-02-21

”Såg annonsen och blev nyfiken”

2024-02-20

Fula ankungen blev hållbar svan

Visa liknande artiklar