Gå till huvudinnehåll

Hållbarhet i fokus

Smart från start

Fastigheten Werket är omtalad och prisad för att den i så hög grad är återbrukad vid ombyggnationen. Tre övergripande mål sattes upp för att skapa samsyn kring hela vägen från gestaltning genom byggarbetet till slutförandet, både gällande allmänna ytor och hyresgästytor. Mål 1: 20% lägre klimatpåverkan jämfört med normalprojekt. Mål 2: Hållbarhet i dess vida bemärkelse skulle inkluderas – miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Mål 3: Återbruksfokus från projektstart. På denna sida kan du se exempel på hur dessa tre mål uppfyllts.

"Vi insåg väl ganska snabbt att renovera huset, byta fasad...det går inte. Castellum är ju världsbäst på hållbarhet. Vi har en stor byggnad med mycket befintligt. Är det någonstans vi kan göra skillnad på återbruk så är det här."
Thomas BergströmProjektutvecklare Castellum
Brunt klinkergolv i trapphuset men med adderade moderna detaljer
Bild ett granbarkborre skadat träd i skogen
Tegel har murats upp till en sittbänk med en plantering av grön växt.

Cirkulärt tänkande - inget har gått till spillo

Betongborrkärnor blev parasollfötter

På Torget inne på Werket är det väldigt ljust på grund av att taket släpper igenom dagsljuset. Det står parasoller utställda på olika platser och betongborrkärnor från byggplatsen har blivit parasollfötter och bord.

Lastbrygga blev entrétak

Den lastbrygga som fanns sedan tidigare och stommen till ett tidigare skärmtak till den har återbrukats och blivit tak till en ny entré på huset.

 

Fasadglas blev front på servicedesk

Den gamla receptionsdisken återanvändes men för att modernisera den så har man återanvänt spillbitar, betongskiva och blått fasadglad på den gamla fasaden till att bli fronten på servicedesken i Lobbyn.

Återanvändning av tidigare armaturer i huset

Belysningsarmaturer har återanvänds och satts på nya platser i huset. Upp och nervända och numera takbelysning. Tidigare fasadbelysning har återanvänds på nya platser i huset och av metallskrot har man skapat belysningsarmatur över receptionen.

Trådarmerat glas blev bordsskivor

Trådarmerat glas från trapphusen och spill från KL-bjälklag har återanvänds och blivit till soffbord som står runt om i huset. En info-vägg i Lobbyn har även skapats utav det trådarmerade glaset.

Bevarande av befintligt golv

I Lobbyn hittar man mörk, grafit grå, klinkers som ligger kvar sedan tidigare istället för att riva upp och lägga nytt golv. Polerat och som nytt.

Befintligt bjälklag blev bardisk

Bardisken inne på restaurangen och fiket Carotte x Werket har fått sin front från spill från KL-bjälklag som fanns i huset. 

Undergolv blev ytskikt

Undergolv i huset har återanvänts och istället blivit golvytskikt som man målat ett grafiskt mönster ovanpå för att få en dekorativ detalj.

Matplatser och möbler i trä

Matbordsmöblerna och all inredning som står ute på Torget är byggda av granbarkborreskadat trä. Trapporna på Torget och terrassen är byggt av återanvänt KL-trä. Även murar, spaljéer, pergola och räcken är tillverkade av trä. Solskyddet som hänger över matplatserna är återbrukdade gardiner. 

All lös inredning är återbrukad

Gardinerna i mötesrummen är återbrukade textiler och kuddarna som du ser runt om på Werket är återbrukdade ryamattor. All lös inredning är inhandlat på second hand. Möblerna på Mötesarenan är omklädda i nya tyger. Här och där runt i husets gemensamma ytor hittar du även vaser gjorda av granbarkborreskadat trä och torkade blommor.

100 % återbrukade nyckelfärdiga kontor

Materialen kommer till största delen från huset, med direkt återbruk av dörrar, glaspartier, väggar, undertak, golvmattor, parkett, kök, elstegar, belysning, elstavar, blandare, wc-stolar, möbler m.m. Köksluckor, kabelrännor, listverk och likvärdigt rekonditionerades och är i bruk och återbrukade textilgolv. Endast byggmaterialet som använts uppfyller en klimatbesparing på 7 ton CO2.

Återbrukad mötesarena

I Arenan behölls dess nuvarande utseende men förbättrades genom att måla om, byta klädsel på möblerna, lacka ytor och behålla användbar teknik. Vi kombinerade nytt och befintligt med återbruk för att uppdatera och förbättra.

21 000 kvm stor byggnad med hållbarhet i fokus

"Vi har jobbat för att synliggöra återbruket, för att skapa en karaktär. Så att i stort sett alla produkter man ser är återbruk."
Thomas BergströmProjektutvecklare Castellum
Ett transparent tak som spänner över den gamla innergården och förbinder huskropparna med varann.
Nytt tak spänner mellan huskropparna över den gamla utegården

EFTE- tak istället för glastak

ETFE står för Etylentetrafluoretylen och är en transparent och lätt polymer med en unik kombination av egenskaper. Materialet är mycket transparent och släpper igenom naturligt ljus effektivt. Då det även släpper igenom UV- ljus blir det samma dagsljusupplevelse som att vara utomhus.

ETFE väger en hundradel av ett traditionellt glastak, vilket minskar den totala vikten av konstruktionen och möjliggör stora spännvidder. Det  är mycket motståndskraftig mot miljöfaktorer som UV-strålning, väder­påverkan och kemisk exponering. Den har en yta som är delvis självrengörande och avvisar smuts och föroreningar på ett bättre sätt än en motsvarande glasyta. Den har utmärkt långsiktig hållbarhet och kan tåla extrema temperaturvariationer, har mycket goda brandegenskaper och är 100% återvinningsbar.


Taket har effektiva isoleringsegenskaper som hjälper till att upprätthålla ett  kontrollerat inomhusklimat. För att minska värmelasten av solinstrålningen som passerar genom den transparenta folien är det översta lagret tryckt med ett silverfärgat mönster som reflekterar en del av solstrålarna. På grund av sin lätta natur minskar ETFE material- och energibehoven för ­konstruktionen. I ett motsvarande  glastak hade bara glaset vägt ca 60 ton och  glasproduktionen hade orsakat ett utsläpp om ca 50 ton CO2. Därutöver hade den bärande stommen i taket behövt innehålla betydligt mer stål och det hade pga av takets ökade vikt varit svårt att belasta de befintliga ytterväggarna.

Världsledande hållbarhet

Castellum rankas högt i prestigefyllda hållbarhets-redovisningar. Vårt mål är att vara klimatneutrala senast 2030. Därför byggde vi på Castellum Werket enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM VERY GOOD och tog sikte på minst 20 procent lägre CO2-påverkan än i ett ”normalprojekt”. Återbruk har prioriteras så långt där det är möjligt. Werket kommer även att bli WELL-certifierat, en internationell standard som förbättrar hälsa och välmående. Material och metoder väljs med omsorg för att minska klimatavtrycket under hela livscykeln. Befintliga byggdelar behålls i stor utsträckning och nya byggdelar ska kunna återbrukas eller återvinnas effektivt.

Artikel om det återbrukade på Werket

Tre anställda personer på Castellum håller i priset, diplom och blombukett
Vinnare av 2023 års Stadsbyggnadspris och i kategorin God byggnadsvård

Vi vann! Stadsbyggnadspris går till Werket

Stadsbyggnadsnämnden i Jönköpings kommun tilldelade 2023 års Stadsbyggnadspris till Werket. Werket vann även kategorin God byggnadsvård för ett innovativt återbruk.

Motiveringen till vinsten är:
”Ett innovativt återbruksprojekt där f.d. statliga verkens 200 m långa borg i massivt tegel fått ett nytt stadsmässigt stråk tvärs genom, en ny inglasad mötesplats som ett inre torgrum som bidrar till stadsdelen. De slutna fasaderna har med enkla medel förfinats och öppnats upp mot nya stråket i väster genom sågade nischer. Interiören har genom återbrukat glas, tegelkross och barkborreskadat trä fått en sinnlig touch av 1970-tal."

- Vi är så glada och stolta över att tilldelats detta pris. Det är en fin bekräftelse på det som hela tiden varit vårt mål med detta projekt", säger Andreas Georgii, affärsområdeschef Castellum Jönköping.

Kolla gärna på vår film om Werket så får du höra mer om allt som är återbrukat. Du hittar den här nedanför. 

Foto: Thomas Bergström, Åsa Brantgården, Andreas Georgii från Castellum