Bild tagen ovanifrån på människors händer.

Guiden till ditt nästa kontor

I Castellums kontorsguide hittar du allt du behöver känna till när du ska byta eller uppgradera ditt kontor. Missa inte heller vår praktiska checklista med frågor inför planeringen av ert nästa kontor. Med svaren i handen blir det enklare att fatta rätt beslut.

Ladda ner och skriv ut

4 glada personer runt ett bord

Åtta tips till din nya arbetsplats

Behöver du ett nytt kontor, eller funderar du på hur du kan anpassa dagens lokaler för framtiden? Oavsett om du är ute efter ett modernt hybridkontor, en social mötesplats eller ett flexibelt landskap är en noggrann behovsanalys den bästa grunden för bra beslut och vägvalen framåt. Här är åtta tips som hjälper dig och dina medarbetare att fatta beslut om ert nästa kontor.

1. Sätt riktningen

Hur vill du att företaget ska vara och uppfattas? Vilken upplevelse ska en besökare få? Kontoret har en viktig roll som bärare av företagets vision, kultur och varumärke både internt och externt. Fundera på hur dina lokaler bäst kan spegla och förstärka de värden er verksamhet står för genom val av läge, utformning och karaktär. Ledningen behöver stå enad bakom den strategiska riktningen för ert framtida kontor och arbetssätt. 

2. Låt eldsjälarna driva frågan

Låt några dedikerade medarbetare som verkligen vill ta sig an frågan göra en grundlig behovsanalys och ta fram förslag på lösningar. Det är naturligvis bra om alla medarbetare får möjlighet att tycka till kring förslagen, men alla kan inte bestämma. (Slutligen är det ledningen som tar beslut.) Och glöm inte att behovsanalysen ska omfatta verksamheten, grupperna och medarbetarnas behov.

3. Bestäm dig för läget

I mäklarannonserna brukar läget, läget och läget framhållas som det viktigaste i valet av bostad. Det gäller även för arbetsplatser. Är det enkelt att ta sig till och från jobbet? Finns det restauranger i närheten? Kan man träna på lunchen? Är omgivningen trygg och trevlig? Bidrar läget till att stärka varumärket? Gör en lägesanalys och bestäm vad som är viktigast för just din verksamhet.

4. Tänk igenom behov av funktioner

Vilka funktioner behövs för att alla ska kunna göra sitt jobb så bra som möjligt? En del kanske måste kunna jobba ostört för sig själva, medan andra löser sina uppgifter bäst i grupp. Några är inne på kontoret bara ibland, medan andra är där varje dag. Utgå gärna från hur ni har det nu – vad som funkar och vad som kan bli bättre – och lista behoven för framtiden.

5. Var flexibel

Hur många medarbetare ska ni vara framöver; nästa vecka, nästa år? Hur många arbetsplatser behöver ni? Även om det kan vara svårt att sia om framtiden, är det alltid klokt att tänka långsiktigt. Välj lokaler som kan utvecklas och anpassas till verksamheten när behoven förändras.

6. Hitta rätt kombination för framtiden

I dag pratar många om det relationsbaserade kontoret som framtidens modell – att kontoret först och främst ska vara en stimulerande mötesplats. Andra kanske fokuserar mer på kontoret som en plats för effektivt arbete i lugn och ro. Utgå gärna från en etablerad kontorslösning och fundera på vad som är rätt för just din verksamhet.

7. Skapa en arbetsplats att längta till

Vad krävs för att dina medarbetare ska vilja vara där hellre än någon annanstans? En hälsosam miljö, mötesplatser för sociala aktiviteter, en trivsam interiör, möjligheter att anpassa de individuella arbetsplatserna efter situation och behov för dagen? Frågan handlar förstås om mycket mer än själva lokalerna, men den fysiska inramningen och läget är två viktiga delar av svaret.

8. Kolla med oss på Castellum

På Castellum ser vi det som vår främsta uppgift att hjälpa företag att utvecklas och människor att växa. Hör av dig till oss så tar vi tillsammans fram en lösning som möter både dagens och morgondagens behov.

Relaterat