Gå till huvudinnehåll

2023-05-04 | 11:41

Bättre inomhusklimat och minskad klimatpåverkan med solfilm

Växjö Energi Hållbarhet

Att montera solfilm är ett hållbart och smidigt sätt att få ett bättre inomhusklimat på kontoret. En av dem som har sett fördelarna med solfilm är Castellums hyresgäst Falck. Sabina Ståhle, Konsultchef på Falck, berättar om hur processen gick till och hur slutresultatet blev.

Genom att montera solfilm på fönster dämpas solinstrålningen, vilket gör att det under soliga dagar inte blir lika varmt inomhus.
"Vi hade länge upplevt att det var väldigt varmt på kontoret sommartid – framför allt dagar med strålande sol och klarblå himmel. Det blir ju inte jättemånga sådana dagar i Växjö på ett år, men de dagarna sken solen in på kontoret från soluppgång till sen eftermiddag. Det ledde till att det blev väldigt varmt i våra rum. Vi hade tidigare investerat i persienner av den anledningen, men de hjälpte inte mot värmen. Så efter en dialog med Castellum föll valet på solfilm i stället", säger Sabina Ståhle, Konsultchef på Falck. 

Minskad klimatpåverkan och fint ljusinsläpp

Men det är inte bara inomhusklimatet som blir bättre med solfilm. När kylbehovet minskar reduceras också energiförbrukningen som annars skulle krävas för att kyla ner lokalen, vilket är bra för klimatet. Vad solfilm skulle innebära i praktiken var däremot inte helt självklart i början av processen.
"Min främsta farhåga var att det skulle bli mörkt inne på kontoret eller att vi inte skulle kunna se ut. Men Castellum hade satt upp solfilm i en annan fastighet på området så vi kunde titta på den för att få en bild av hur resultatet skulle bli innan vi bestämde oss. Helt ärligt såg man nästan ingen skillnad på rutorna över huvud taget, varken invändigt eller utvändigt. Så efter det valde vi att satsa på solfilm!"

Enkel och smidig process

När installationen sedan drog i gång var det en enkel process. 
"Hela processen var väldigt smidig. Montörerna var snabba och skickliga. De tvättade rutorna själva innan de satte upp solfilmen, så allt vi på Falck behövde göra var att plocka undan i fönstren och dra ut skrivborden lite grann. Det var absolut ingen jobbig process för oss som hyresgäst, utan det var väldigt enkelt och smidigt", berättar Sabina (bilden nedan). 

 

“Det är precis lika ljust och fint på kontoret som innan!”

Nu har Falck haft solfilm under två sommarsäsonger och ser klara förbättringar.
"Resultatet är jättesnyggt. Det är precis lika ljust och fint på kontoret som innan! Solfilmen syns inte, men har ändå stor effekt. Framför allt märker vi att det har sänkt vår inomhustemperatur flera grader sommartid. Eftersom solfilmen fortfarande ger ett så fint ljusinsläpp använder vi ibland våra persienner som komplement just för att det inte ska bli för ljust under riktigt fina dagar, men visst har det blivit svalare!"

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-03-28

Tullen 18 i Växjö har fått en ny certifiering

2022-11-23

Huset blir mer intelligent

2022-09-30

Det blir en rejäl uppgradering