Gå till huvudinnehåll

2022-02-09 | 14:31

Kirrat och klart! Här produceras egen el

Jönköping Hållbarhet 100 på sol Energi

Exteriörbild av Visionen med texten Kirrat och klart med egen el.

Tack vare solceller kan vi på Castellum nu producera vår egen el till fastigheten Visionen.

– Med tanke på hur elpriserna har sett ut den här vintern är det verkligen högaktuellt, menar Johanna Lönn, teknisk förvaltare.

Nu är solpanelerna färdiginstallerade här på fastigheten Visionen på A6-området i Jönköping, redo att genera lokalproducerad el till hyresgäster som Axfood Dagab, Atea och Infokomp.

– Allra först gjorde vi en ordentlig utredning för att se om det överhuvudtaget var möjligt. Det gjordes studier på själva konstruktionen för att se vilka laster taket klarar av och det har även gjorts en solstudie för att se panelernas placering i förhållande till hur solljuset faller.

Vad genererar anläggningen?

– Anläggningen är på 234 kWp och genererar 183 MWh per år vilket motsvarar ungefär en tredjedel av vårt totala elbehov för fastigheten.

Vilken betydelse har det här för hyresgästerna?

– För många kunder, och då oftast de större företagen, är det här jätteviktigt. Inte minst för deras egen energirapportering. Att vi då kan förklara att elen produceras i huset känns roligt, det ligger verkligen i tiden.

Varför är den här typen av satsningar så viktiga?

– Vi måste alla hjälpas åt. Att vi kan producera vår egen el till våra egna fastigheter är ett sätt för oss att bidra och vara en del i hela den globala omställningen till en mer hållbar värld.

Hurra för 100!

Solcellsanläggningen på Visionen blir nummer 51 på vägen mot 100 i Castellums satsning ”100 på sol”. ”100 på sol” är en av Nordens största investeringar i solceller som innebär att närmare 100 solcellsanläggningar ska byggas på Castellums fastigheter fram till år 2025. Mer än halvvägs med andra ord – hurra! Läs mer om vårt projekt 100 på sol här.

Mer att läsa

2022-10-04

Målet - så mycket egen el som möjligt

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-05-02

”En enorm skillnad – ett modernt hus”