Gå till huvudinnehåll

2022-10-04 | 13:18

Målet - så mycket egen el som möjligt

Jönköping Hållbarhet 100 på sol Energi

Solpaneler på tak.

Nu är vi på Castellum ett steg närmare målet med 100 solcellsanläggningar, senast i raden är Ekhagsringen 17 i Jönköping. – Vi skruvar verkligen upp vårt arbete för att bli ännu mer energieffektiva, förklarar Maths Arvidsson, teknisk förvaltare.

Här, på Ekhagsringen 17 i Jönköping, huserar i dag bland andra Praktiska gymnasiet, Prevox Reklam och Ottossons Möbelsnickeri. Och här har nu 192 solpaneler installerats.
– Vårt mål är att installera solpaneler på alla våra fastigheter, det är ett led i vårt miljömål 100 på sol, förklarar Maths Arvidsson.

Bra förutsättningar

Castellums satsning 100 på sol är en av Nordens största investeringar i solceller och innebär att närmare 100 solcellsanläggningar ska installeras på Castellums fastigheter fram till år 2025. Anläggningen på Ekhagsområdet blir nummer…
– … 71 i ordningen, så vi är på god väg, säger Maths.

Vad krävs, av en fastighet, för att det ska fungera med solpaneler?

– Det handlar mycket om hur taket lutar och i vilken riktning. På den här fastigheten är förutsättningarna bra. Här är det mycket eftermiddags- och kvällssol, dessutom är taket platt vilket ger en bättre träffyta och därmed bättre effekt, förklarar Maths Arvidsson.

”Så mycket egen el som möjligt”

Solpanelerna har en effekt på 86 kilowatt och producerar el motsvarande fem eluppvärmda villor.
– Som läget ser ut med energiförsörjningen nu är det sårbart, vi behöver se över energin och effektivisera ännu mer. Vårt mål, på Castellum, är att kunna producera så mycket egen el som möjligt.

Våra 5 viktigaste åtgärder

I dag kommer 97 procent (!) av Castellums energiförbrukning från icke fossilberoende energikällor. Målet är dock satt ännu högre, målet är att hela verksamheten ska vara klimatneutral senast år 2030. Hur vi ska lyckas? Solpaneler är en del i arbetet – här är alla våra 5 viktigaste åtgärder.

Mer att läsa

2022-02-09

Kirrat och klart! Här produceras egen el

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-05-02

”En enorm skillnad – ett modernt hus”