Gå till huvudinnehåll

2023-02-22

Laddat för sol!

Jönköping Hållbarhet Energi 100 på sol

Fasadbild på Rättscentrum som ligger vid vatten

Check och bock! Nu har vi installerat solceller på taket på Rättscentrum i Jönköping. Energin som solcellerna producerar motsvarar … ja hur mycket då?

Rättscentrum är redan en av Castellums mest energieffektiva byggnader, det tack vare en så kallad akvifäranläggning som lagrar kyla och värme i marken, enkelt förklarat. 
"Under vintern lagrar anläggningen kyla som vi sedan plockar upp under sommaren för att kyla lokalerna. Under sommaren stoppar vi ner värmen i marken och plockar fram den under vintern i stället", förklarar Johanna Lönn, teknisk förvaltare på Castellum.

Och kombinerat med solceller blir det extra smart?
"Precis. Solcellerna producerar energi till de pumpar som plockar upp värmen och kylan, på så sätt blir vi ännu mer energieffektiva", berättar Johanna Lönn och fortsätter: 

"Det här är en stor solcellsanläggning som kommer att kunna producera 94 000 kWh per år vilket motsvarar elförbrukningen i fem normalstora villor." 

På väg mot 100…

Ni vet det säkert redan, att vi på Castellum gillar det här med solceller. Vår satsning "100 på sol" är en av Nordens största investeringar i solceller. Den innebär att närmare hundra solcellsanläggningar ska byggas på Castellums fastigheter fram till 2025. Anläggningen på Rättscentrum blir den 78 i ordningen. Vi närmar oss!

Mer att läsa

Läs artikeln

2022-02-09

Kirrat och klart! Här produceras egen el

2024-02-20

Win-win med sänkt energiförbrukning

2023-12-06

Vi inviger vår hundrade solcellsanläggning

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

Visa liknande artiklar