Gå till huvudinnehåll

2022-12-06 | 23:00

”Vi behöver bin som pollinerar vår värld”

Malmö Hållbarhet

Två biskötare på tak med bikupor.

Lisa Östling, hållbarhetsansvarig på Castellum, ser många vinster med de bisamhällen som i dag finns vid fyra fastigheter i region Öresund. Och hon hoppas att det blir fler framöver.

Castellum har som mål att det ska finnas fler ekosystemtjänster på platsen när en byggnad står klar, jämfört med när man börjat bygga. Ibland är det enkelt, menar Lisa Östling, men lägger också till att det ibland krävs lite mer för att klara kravet.

- Det kan till exempel handla om gröna tak, växtlighet, insektshotell, eller som här; bisamhällen.

Jobbar inne i kupan

Just nu finns det åtta bikupor vid fyra fastigheter i Öresund; Eminent i Malmö, GreenHaus i Helsingborg, Stockholmsledet i Lund och i Lockarp. Vid varje fastighet finns två bikupor och varje bikupa har ett bisamhälle med en bidrottning. Nyligen fick bidrottningarna sina namn, genom en tävling bland Castellums hyresgäster på respektive fastighet.

- Det är kreativa, fina namn! Men det finns också ett större värde med att ge bidrottningarna ett namn, eftersom vi människor ofta tar bättre hand om det som har ett namn.

Närbild på bikupor i grönska.
Bisamhället i Lockarp har nyligen flyttat in.

Och bina trivs! Just vid den här årstiden jobbar de mest inne i kupan men när det blir varmare, till våren, tar de sig ut för att samla nektar och pollen igen.
I Helsingborg finns bikuporna precis vid vattnet och biodlaren var lite orolig över hur bina skulle trivas i den karga miljön.

- Men de har det jättebra! De är starka flygare som kan ta sig upp till tre kilometer bort för att hämta pollen, berättar Lisa Östling.

Närbild på bin.
Under högsäsong befolkas kupan av 50- till 70 000 bin.

Blir ett samtalsämne

Ofta placeras bikuporna på taken men i Lockarp och i Lund står de på marken. Såklart ska man inte störa eller förstöra för bina men annars behöver man inte tänka på något speciellt när man rör sig i närheten.

- De är inte som getingarna, bina håller sig till sitt. Det är spännande med bisamhällena på marken, när de är så synliga blir det både ett samtalsämne och en naturlig del av omgivningen. Våra hyresgäster har tagit emot bina väl, berättar Lisa Östling.

Närbild på händer som håller i en honungsburk.
Honung från bisamhället på Eminent.

Honung till hyresgästerna

Honungen från bina skördas på höstkanten och tappas sedan på burkar som märks upp med Castuellums etiketter. Hyresgäster i fastigheterna får ta del av den och ofta når burkarna fler än så.

- Det är till exempel en fin sak att dela ut på olika event. Och på någon av orterna var själva vinsten, till de som döpt bidrottningarna, några burkar honung.

För Castellum är bina framför allt ett tydligt ställningstagande och ett bidrag till den biologiska mångfalden.

- Vi behöver bin som pollinerar vår värld! Biologisk mångfald är jätteviktigt och bisamhällena vid våra fastigheter är en del i det arbetet.

Fakta:

I Malmö, på Eminent, finns två bikupor. Bidrottningarna här har fått namnen Drottning BIrgitta och Queen Beeyonce. Till våren kommer även drottningarna i Lockarp få namn.

I Helsingborg, på GreenHaus, finns två bikupor. Bidrottningarna här har fått namnen Drottning Haus och Drottning Green.

I Lund, på Stockholmsledet, finns två bikupor. Bidrottningarna här har fått namnen Drottning Bielsa och Drottning Bizerka.

Läs vidare om hur vi på Castellum jobbar med hållbarhet

Mer att läsa

2023-05-24

Eden når högsta nivå av hållbarhet och välmående med WELL Core Platinum-certifiering

2023-05-23

”Vi uppskattar alla förslag från hyresgäster!”

2021-11-23

Vi sänkte behovet av köpt energi med 76,5 %

2021-10-19

Eminent har varit WELL-certifierad i ett år