Gå till huvudinnehåll

4 000 nordiska kontorsarbetare har sagt sitt

I år har vi vidgat vyerna och kan redovisa läget i både Sverige, Danmark och Finland – samtliga länder där Castellum agerar som Nordens största leverantör av kontorsarbetsplatser. För att hjälpa våra hyresgäster att skapa de mest attraktiva och framgångsrika arbetsplatserna vill vi som fastighetsägare ligga steget före och utveckla kontorslokaler som matchar förväntningarna. Att ställa frågor och analysera svaren är ett sätt för oss att framtidssäkra vårt erbjudande.

Vy över matsal i kontorsfastighet.

Kontorets roll som arbets- och mötesplats

Redan nu kan vi konstatera att årets rapport är ett styrkebesked för kontoret efter de tunga åren med pandemi och restriktioner. En majoritet tillbringar merparten av sin arbetstid på den gemensamma mötesplatsen. Återtåget bromsas en aning av de som vill fortsätta jobba på distans, men endast 12 procent vill tillbringa varje arbetsdag utanför kontoret. Mycket tyder på att distansarbete kommer att finnas kvar, men som komplement snarare än konkurrent till det gemensamma kontoret. 66 procent av kontorsarbetare uppger att kontoret är viktigt för sitt sociala liv. Kontoret visar sig ha en viktig roll både som effektiv arbetsplats och mötesplats för människor som trivs tillsammans. Undersökningen spänner över generationer, från kontorets nybörjare till de slipade seniorerna. Generellt kan vi konstatera att de yngre i många frågor skiljer ut sig från sina äldre kollegor. Det är rimligt att ledtrådarna till framtidens kontor finns att hitta bland de som idag har större delen av arbetslivet framför sig, snarare än hos de som har närmare till pensionens målsnöre. Därför sätts på flera ställen i rapporten strålkastarljuset på just de yngre.

Innehålls­förteckning

Vill du veta mer?

Om undersökningen

Framtidens arbetsliv är en trendrapport från Castellum, som baseras på en årlig undersökning utförd av Axiom Insight. Totalt har 4035 kontorsarbetare från Sverige, Danmark och Finland medverkat i 2023 års undersökning.