• Interior

Korsningen

Världens första klimatneutrala polislokal.

I kvarteret Korsningen i centrala Örebro har Castellum skapat världens första klimatneutrala polislokal. Huset är Örebros första kontorsbyggnad i trä och har certifierats enligt Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifiering NollCO2. Målsättningen är att byggnaden ska ha netto-noll koldioxidutsläpp under sin livstid.

Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen, ser fram emot att de nya lokalerna: ”De nya lokalerna gör oss bättre rustade för framtiden. Arbetsmiljön förbättras för våra medarbetare och det gynnar i förlängningen även medborgarna. Det känns extra bra att de nya lokalerna ger minimal påverkan på miljön”.

Certifieringen NollCOär framtagen av Sweden Green Building Council som en påbyggnad till Miljöbyggnad, BREEAM, LEED och Svanen för att skapa mer hållbara byggnader med netto-noll växthusgasutsläpp under byggnadernas livscykler. Castellum har varit delaktig i SGBC:s arbete med att ta fram NollCO2-certifieringen.

Klimatneutralitet i projektet uppnås främst genom att stommen byggs i trä istället för stål och betong som traditionellt tillämpas. Genom att använda trä blir utsläppen ca 40% lägre i jämförelse med en traditionell konstruktion. Ytterligare ett sätt att uppnå klimatneutralitet är att bygga solceller på fastighetens tak inom Castellums solcellsprogram ”100 på sol” som förutom att försörja byggnaden ger överskott av förnybar energi som kan användas av fler.

Byggnaden är ritad av Utopia Arkitekter som vann markanvisningstävlingen i kommunen och som därefter har valt Castellum som utförare till projektet. Byggstarten var sommaren 2020 och byggnaden färdigställdes sommaren 2022.
Längre ner på sidan kan du se en film och höra hur vi på Castellum och våra samarbetspartners tänker kring att bygga fastigheten i trä och fördelarna med det.


Läs mer om Korsningen:
Pressmeddelande 22-09-26
LinkdIn-inlägg studiebesök
LinkdIn-inlägg hållbarhet
LinkdIn-inlägg nu bygger vi i trä

Foto: Anders Bobert

Kontaktinformation

Våra uthyrare

Snabbfakta

Typ
Kontor
Uthyrningsbar yta
6 900 kvm
Färdigställt
Mitten av 2022
Miljöcertifiering
NollCO2 (SGBC)
Adress
Klostergatan 39

Korsningens läge

Kontorshuset blir beläget i kvarteret Korsningen i centrala Örebro, granne med Resecentrum, där Castellum 2019 även uppfört kontorsfastigheten Citypassagen.

Tyvärr kräver kartan en nyare webbläsare med javascript aktiverat för att fungera.

{"markers":[{"position":{"lat":59.279196,"lng":15.215079},"content":"<div>Korsningen Örebro</div>","icon":{"url":"/gui/project/images/pins/pin.svg","size":[35,40]},"mainMarker":false}]}

Kontakta oss

Projektchef

Erik Nilsson

Telefon
+4619276509
E-mail
Erik.Nilsson@castellum.se