Gå till huvudinnehåll

2022-03-02 | 12:46

"Vi kommer aldrig att flytta ifrån Ringön"

Göteborg Ringön

För två år sedan var de två. Nu är de 15. Fräcka fönster, som specialiserat sig på traditionell fönsterrenovering med moderna knep, har vuxit rejält sedan de flyttade in Castellums lokaler på Manufakturgatan hösten 2020. Kan den speciella atmosfären på Ringön vara en del av förklaringen bakom framgångssagan?

Det är något visst med Ringön. Här samsas traditionella verkstadsföretag, som funnits här så länge någon kan minnas, med unga, kreativa nykomlingar inom allt från kultur, hantverk och design till mat och mode. Resultatet är en härligt brokig mix och en livfull atmosfär som lockar fler och fler att etablera sig här. Lägg till det centrala läget och en attraktiv hyresnivå, så är det enkelt att förstå varför Ringön blivit så populär.

– Vi kommer aldrig att flytta ifrån Ringön, vi trivs alldeles för bra. Det säger Alfred Day som tillsammans med Tomas Victorsson startade Fräcka Fönster 2019. Från början höll de till i en mindre lokal några hundra meter från den nuvarande. Men det är efter flytten till Castellums fastighet på Manufakturgatan 14 som verksamheten tagit fart på riktigt.

Person som håller i ett fönsterglas.

Fräcka fönster renoverar fönster på traditionellt sätt, men använder sig av moderna maskiner och processer i arbetet. Alltså: linolja och terpentin i ena delen av verkstaden, en sensorutrustad fräs i den andra. Gammalt och nytt går hand i hand, och idén är cirkulär.

– Att renovera och uppgradera befintliga fönster istället för att slänga och köpa nytt är en väldigt bra idé, både om man ser till kostnader och miljöpåverkan. Virket i karmar och bågar håller oftast en hög kvalitet, och genom att sätta in nya glas får man ett lika bra u-värde som nytillverkade fönster har, säger Alfred Day.

Med en jämförelsevis stor personalstyrka, ändamålsenliga lokaler och nya maskiner har Fräcka fönster kapacitet att genomföra större renoveringsprojekt för kommersiella fastigheter och bostadsrättsföreningar på ett tidseffektivt sätt.

– Ett uppdrag som skulle ta två år om du jobbar helt hantverksmässigt kan vi göra på två månader. Det är vi ganska ensamma om i Göteborg, säger Alfred.

Verkstaden på cirka 600 m2, som nu inrymmer glasmästeri, måleri och snickeri, valde Alfred och Victor att själva renovera på kvällar och helger.

– Ja, det har varit mycket slit men nu är allt på plats och i april blir det officiell invigning. Det känns jättekul.

Och relationen till hyresvärden?

Det är så klart tryggt att ha ett stort, seriöst fastighetsbolag som hyresvärd, och kontakterna med Castellums förvaltare funkar jättebra. Det är också roligt att de tagit till sig den känsla och samhörighet som finns här på Ringön, att de satsar och jobbar för att det ska vara ett levande område där människor trivs och vill vara.

Öppna fönster ut mot en innergård.

Mer att läsa

2021-11-22

”Vi passar in i Ringöns DIY-attityd”

2021-05-17

Filmhus tar form i fastigheten Hamnen

2022-05-02

Välbesökt invigning av Hamnen på Ringön

2021-06-16

”Ringön är det mest konstnärligt fria området i Sverige just nu”