Gå till huvudinnehåll

2022-05-02 | 12:14

Välbesökt invigning av Hamnen på Ringön

Göteborg Ringön

Hamnen är i hamn! Den 22 april var det dags för den efterlängtade invigningen av Ringöns nya kreativa nav på Kolgruvegatan 1 i Göteborg.

Stämningen var topp och förväntningarna höga när dörrarna öppnades och de inbjudna gästerna tog steget in i vår fastighet Hamnen på Ringön. Råa betonggolv och träväggar möter färgstarka konstverk och peppade hyresgäster. Och vårsolen hittade med lätthet in genom de stora takfönstren.

I den gamla speditionslokalen, som för inte så länge sedan användes som förråd åt Gothia Cup och Partille Cup, finns nu 18 unika studios för olika kreativa verksamheter. Användningen av återbrukat material går som en röd tråd genom hela projektet och varje studio har fått en unik utsida med varsin dörr målad av lokala konstnärer.

Gif-animation av dörrar i lokalen.Made in Ringön har engagerat de 18 konstnärerna som målat varsin studiodörr: Ollio, Maria Kask, Sceb, G.A.J, Hemsk, Asyl, Noodls, Kalle Nord, Petter Stenqvist, Mikael G, Disk, Rebecka Rolfart, Dudez, D, Måns, Casper Johansson, Jimmy Herdberg

Ulrika Johannesson, kommersiell fastighetsförvaltare på Castellum, har arbetat med Hamnen berättar och entusiastiskt om sitt hjärteprojekt.
– Magiskt, det finns inget bättre ord för hur det känns just nu! Det här blir en plats med fantastisk energi, liv och rörelse. Och utformningen ger upphov till kreativa tankar och drömmar. Människorna här jobbar tillsammans och får idéer av varandra, och det blir det ett härligt otvunget häng, säger Ulrika Johannesson.

Målet har hela tiden varit att använda återbrukat material i så stor utsträckning som möjligt. Och för att kunna göra det har det krävts en hel del nytänkande. Kreativiteten sitter bokstavligen i väggarna.

Gif-animation med bilder från eventent.

IngaKarin Sundqvist Jansson från arkitekterna Krook & Tjäder skapade planlösningen för Hamnens 18 studios. Därefter har Mikael Allu från Majornas Entreprenad haft total entreprenad och tillsammans med arkitekten Johanna Dahlberg förvandlat den tomma lokal han och teamet först klev in i till något helt annat.

– Vi har valt att bygga på ett sätt som låter oss ta det vi har och förvandla det till något vackert, i stället för att riva och bygga nytt. På så sätt kan lokalen vara hållbar både för miljön och för alla framtida kreatörer som kommer hyra in sig här. Jag hoppas att Hamnen blir en ögonöppnare och inspirationskälla för arkitekter och fastighetsbolag. Här visar vi hur man kan ta vara på möjligheter och skapa något unikt och fantastiskt, säger Mikael.

Tre personer varav en håller i en blombukett.

Skönheten sitter ibland i det som inte är helt perfekt.
– Här är det det icke-perfekta som ger liv, historia och karaktär åt lokalen. Det speglar den lite kravlösa och fria miljön vi eftersträvar i Hamnen, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.

Närbild på snittar och bubbelflaskor.

Även Johan Red Top Larsson från projektgruppen Saltet på Ringön, som kom med idén till Hamnen 2015, lyfter fram det råa med byggnaden som vackert och något som ger utrymme för fritt skapande åt kreativa själar. När Johan besökte lokalen för första gången var den inget mer än ett förråd, men han och kollegan Matilda Lindvall såg möjligheterna att göra en mötesplats här. Castellum hoppade på projektet och idag, sju år senare, är Hamnen äntligen i hamn.

En person som sitter i en frisörsalong med en frisör bakom sig.

I ett av rummen hittar vi Hamnens första hyresgäst, Heidi Ghorab, som driver frisersalongen Hello Heidi. Hon ser Hamnen som en inspirerande work space med plats för utbyte och samarbete.

– Jag är jätteglad för att Castellum erbjuder den här typen typ av lösningar åt småföretagare och är peppad på att få många nya grannar, säger hon.

Studios finns i storlek från 10 kvm upp till 35 kvm och kostar från 1 400 kr månaden inkl drift och gemensamhetsytor.

Vill du veta mer om våra lokaler på Ringön?

Kontakta Ulrika Johannesson
Ulrika.Johannesson@castellum.se
Tel: 031-744 09 47

Intresserad av en studio i fastigheten Hamnen?

Kontakta Mikaela Larsson, Uthyrningskoordinator
mikaela.larsson@castellum.se
Tel: 0732-03 69 23

Mer att läsa

2021-05-17

Kylrum blev syfabrik

2021-06-16

”Ringön är det mest konstnärligt fria området i Sverige just nu”

2021-05-17

Filmhus tar form i fastigheten Hamnen

2022-08-29

Love Antell: “Mycket av lockelsen med att flytta till Göteborg var just Ringön”