Gå till huvudinnehåll

2022-08-29 | 10:14 (CEST)

Love Antell: “Mycket av lockelsen med att flytta till Göteborg var just Ringön”

Göteborg Ringön

Love Antell är artist, illustratör, låtskrivare och kreatör... Ja, kärt barn har många namn. Under tidigt 2000-tal slog han igenom som sångare i bandet Florence Valentin, och har sedan dess både medverkat i Så Mycket Bättre, skapat sig en gedigen solokarriär, illustrerat och vunnit flertal priser för sina texter. Han har sina rötter i Finland och Stockholm, men nu för tiden är det Göteborg han kallar sitt hem. Vi träffar honom i Castellums lokal Hamnen på Ringön, där han är nyinflyttad sedan bara ett par veckor tillbaka.

- Jag tror faktiskt inte att jag överdriver när jag säger att mycket av lockelsen med att flytta till Göteborg var just Ringön. Jag har varit här på besök sedan fyra år tillbaka, min kompis Rickard har sin syfabrik [a]industri här. Så jag har länge haft span på Ringön, säger Love.

Hamnen är en fastighet som andas återbruk, skaparkraft och nytänkande när det kommer till att tillgängliggöra en tidigare åsidosatt stadsdel i centrala Göteborg. Här är tanken att personer med olika kreativa yrken kan samlas i en atmosfär av gemenskap. Love berättar att han redan för två år sedan fick se lokalen tom, och höra om planerna.

- Då sa jag direkt att jag var intresserad. När jag fick se det färdigt blev jag jätteförtjust i det, och tjingade direkt en lokal som var ledig. Det här stället är ett av de finaste exemplen jag sett på idén om den gemensamma lokalen.

Love sitter vid sin dator.

Love kommer nu att börja skapa bakom en av 17 konstnärsmålade dörrar i det kreativa centrum som fastigheten formats till. För honom är det viktigt att hitta inspiration i det gemensamma, och få socialt utbyte med andra runt om kring.

- Jag vill komma ifrån att bara sitta själv, som det ofta kan bli för en bildkonstnär, man blir lite för ensam. Då behöver man en social mötesplats, jag själv mår väldigt bra av det.

Porträtt av Love.

Och vem hade varit en inspirerande drömgranne att få in bredvid?
- En tatuerare, för då kommer det vara ett ständigt spring. Och vi har ju redan en frisör, det är riktigt bra. Jag vill gärna se personer som inte bara jobbar digitalt, utan även jobbar med taktila material. Jag tänker hantverk, måleri, bild, konstverk, textil... Skapa en typ av plats där man kan gynnas av varandras verksamheter och även kanske göra saker ihop.

Genom att bevara mycket av det som redan finns på Ringön, är Hamnen en fastighet som möjliggör en kreativ plats där hyror kan hållas nere oaktat läget mitt i centrala Göteborg.

Interiörbild med graffitimålad dörr och soffgrupp.

- Man ser potentialen direkt när man kommer in här. Men jag tänker också på hela området, det ett väldigt öppet läge kring vad som kommer att ske och hur man kan behålla kreativiteten. Det är så spännande i en stad som Göteborg, som växer så mycket nu, att man också bygger in kreativa platser. Jag tror att staden vinner på det i stort.

Närbild av laptop.

Den 3-4 september 2022 anhålls Ö-festen på Ringön, där mat och musik möter skapande i en kreativ och unik omgivning.

- Jag har gjort en affisch för Ö-festen där jag använt ett digitalt typsnitt, Ringo, som jag tog fram till ett ljuskonstverk jag gjorde på spekulation – så man kan skriva med de olika figurerna jag tecknat, säger Love och ler.

Vill du veta mer om våra lokaler på Ringön?

Kontakta Ulrika Johannesson
Ulrika.Johannesson@castellum.se
Tel: 031-7440947

Mer att läsa

2021-11-22

”Vi passar in i Ringöns DIY-attityd”

2021-05-17

”Många städer drömmer om att ha en plats som Ringön”

2022-03-02

"Vi kommer aldrig att flytta ifrån Ringön"

2022-05-02

Välbesökt invigning av Hamnen på Ringön