Gå till huvudinnehåll

2021-05-18

Hamnen blir Ringöns nya kreativa mittpunkt

Göteborg Ringön

Tre personer står inne i lokalen.

Sedan 2015 har det kommunala projektet Saltet attraherat närmare 90 nya aktörer från en mängd olika branscher att etablera sig på Ringön, många av dem i Castellums lokaler. Till sommaren avslutas projektet – ungefär samtidigt som Ringöns nya kreativa nav Hamnen öppnar.

Fastigheten på Kolgruvegatan 1 på Ringön, Göteborg, ser kanske inte mycket ut för världen på utsidan ännu, men här är det insidan och möjligheterna den erbjuder som räknas. Här planerar Castellum för en basar med olika typer av produktion, reparation och renovering. I 18 stycken bås i varierande storlek från 10 till 35 kvadrat kan hyresgästerna forma sin egen verksamhet och inreda efter behov. Båsen kan bli cykelverkstad eller syateljé, konstnärskollektiv, skomakeri eller silversmedja. Dessutom planeras för ett kafé.

Vy över lokalen.

Hamnen på Ringön

– Det här kommer att bli en plats med fantastisk energi, liv och rörelse. Människorna här jobbar tillsammans och får idéer av varandra, och det blir det ett härligt häng, säger Ulrika Johannesson, Castellums kommersiella fastighetsförvaltare.

Idén om Hamnen föddes hos den kommunala projektgruppen Saltet, som sedan 2015 haft en idé om att förvandla Ringön från ett bortglömt industriområde till en kreativ och utåtriktad del av Göteborg. Sedan starten har Saltet lockat närmare 90 företag till ön med låga hyror och hög acceptans.

– Det är framför allt företag inom mode, design, mat och öl, men också arkitekter och konstnärer, musiker och filmare, entreprenörer och eldsjälar. Gemensamt för många av dem är att de har stora drömmar och att de vill hitta ett sammanhang med fler och lokaler med låga hyror, säger Matilda Lindvall som varit en del av Saltet sedan starten tillsammans med Johan Red Top Larsson.

Nu är Saltet dock på väg att avvecklas efter att nått flera av sina mål. Ringön är i dag en attraktiv del av stan att etablera sig på, har en egen tydlig profil som en kreativ, nyfiken, överraskande och fritänkande plats och ett ställe för folkfester, samarbeten, produktion och utveckling. Kronan på verket blir Hamnen – en idé som har tagit sin tid att förverkliga.

Porträtt av Johan Red Top Larsson.

– Så fort vi satte vår fot på Ringön insåg vi att Hamnen var fastigheten med mest potential på hela ön. Då fungerade den delvis som ett förråd för Gothia Cup och Partille Cup och var full av bollar, bäddmadrasser och skyltar. Vi såg en större värde i den än så, säger Johan Red Top Larsson.

Saltet tog därför kontakt med fastighetsägaren Castellum, som till en början inte riktigt såg samma potential som Saltet gjorde. Men stegvis förstod man att med en liten insats skulle Hamnen kunna bli något nytt och helt annorlunda.

– För Castellum är Hamnen ett nytt sätt att tänka och en helt annan affärsmodell. I stället för att riva och bygga nytt återbrukar vi fastigheten och rustar upp den med ett cirkulärt tänkande. Vi har i många år jobbat med återbruk, och jag har sett till att ta vara på material från andra fastigheter som kan komma till användning här. Dessutom kommer hyresgästerna att på olika sätt vara delaktiga i driften. På så sätt kan vi hålla hyrorna låga. Men hyresgästerna behöver vara medvetna om att de får det de betalar för, säger Ulrika Johannesson.

Porträtt av Ulrika Johannesson.

– Det viktiga är att det är torrt och tryggt. Och frågar man hyresgästerna som redan flyttat in är det här deras drömlokaler, trots att de inte är perfekta. De väljer att se utvecklingspotentialen, säger Johan.

Projektet har tagit tid. Det visade sig att taket på sina ställen var dåligt och att vatten och ventilation bjöd på ytterligare utmaningar. Att rusta upp och fylla en gammal fastighet med nya verksamheter innebär också en hel del pappersarbete. Men redan nu har alltså tre hyresgäster flyttat in i lokalerna som angränsar till basardelen, och det råder ingen brist på hugade spekulanter till de 18 båsen, eller till ytterligare en länga som också går att rusta upp. Hamnens framtid är ljus och idéerna många. Lastbryggan skulle kunna bli en uteservering, här kan hållas öppet hus och försäljning med jämna mellanrum. Utanför pågår pallkrageodling hos Asfaltsträdgården, som odlar och säljer ätbart och blommor. Både Saltet och Castellum är övertygade om att Hamnen kommer att spela en central roll i Ringöns fortsatta utveckling.

– Det här är en återbruks-ikonbyggnad. Ett bevis på att det går att återbruka en fastighet som var nästintill utdömd och lämnad åt sitt öde, säger Johan Red Top Larsson.

– När vi först presenterade våra idéer för Castellum trodde de nog att vi inte var riktigt kloka. Men de lyssnade och vi har båda lärt oss mycket på vägen. Nu står vi här med en otroligt spännande lokal som många kommer bli förtjusta i, tror Matilda Lindvall.

– Hamnen kommer att vara en viktig del av Ringön men också en del i vårt engagemang i Göteborgs 400-årsjubileum. Med Hamnen visar vi att vi kan ta vara på det vi redan har och förverkliga många av våra återbruksidéer, säger Ulrika Johannesson.

Vill du veta mer om våra lokaler på Ringön?

Kontakta Ulrika Johannesson
Ulrika.Johannesson@castellum.se
Tel: 031-744 09 47

Mer att läsa

Läs artikeln

2021-05-17

”Många städer drömmer om att ha en plats som Ringön”

2021-06-16

”Ringön är det mest konstnärligt fria området i Sverige just nu”

2021-09-10

Majornas entreprenad formar Ringön

2021-11-22

”Vi passar in i Ringöns DIY-attityd”

Visa liknande artiklar